CIASTKA SEROWE
- ser, tłuszcz, mąka - w równych ilościach
zagnieść, uformować ciastka, do środka dać kleks powideł śliwkowych, piec na złoto w 200st.C
- 400g mąki
- 40g drożdży
- 1 jajko
- 5 łyżek letniej wody
- 250g margaryny
- sól, powidła śliwkowe
rozwałkować, formować rogaliki z powidłami, piec na złoto na papierze do pieczenia
TURECKIE PÓŁKSIĘŻYCE
- 15dkg masła
- 15dkgcukru pudru
- 5 jajek
- 10dkg mielonych orzechów
- 5dkg kakao
- 7dkg maki
dodać mąkę i przesiane kakao oraz mielone orzechy, wszystko wymieszać,
ubić pianę z białek, wyłożyć na utartą masę, lekko wymieszać
wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia, równo rozsmarować, piec 15 minut
po ostudzeniu ciasto polać lukrem, a
gdy ten zaschnie wykrawać szklanka półksiężyce (szklanką nie wykrawać całego koła
tylko połowę, a następne automatycznie wyjdą jak półksiężyc).
To moje ulubione ciastka świąteczne. Jeśli ktoś się pokusi o upieczenie ich - życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz