środa, 11 grudnia 2013

Przed świętami

Tak na szybko, podaję proste przepisy na ciastka świąteczne, które się robi prosto i szybko, a jeszcze szybciej znikają z patery.

CIASTKA SEROWE
  • ser, tłuszcz, mąka - w równych ilościach
    zagnieść, uformować ciastka, do środka dać kleks powideł śliwkowych, piec na złoto w 200st.C
 ROGALE DROŻDŻOWE (to jedyne ciasto drożdżowe, które potrafię robić)
  • 400g mąki
  • 40g drożdży
  • 1 jajko
  • 5 łyżek letniej wody
  • 250g margaryny
  • sól, powidła śliwkowe
drożdże rozrobić z wodą, zagnieść z wszystkimi składnikami
rozwałkować, formować rogaliki z powidłami, piec na złoto na papierze do pieczenia

TURECKIE PÓŁKSIĘŻYCE
  • 15dkg masła
  • 15dkgcukru pudru
  • 5 jajek
  • 10dkg mielonych orzechów
  • 5dkg kakao
  • 7dkg maki
masło utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo po jednym żółtku, ucierać na puch
dodać mąkę i przesiane kakao oraz mielone orzechy, wszystko wymieszać,
ubić pianę z białek, wyłożyć na utartą masę, lekko wymieszać

wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równo rozsmarować, piec 15 minut
po ostudzeniu ciasto polać lukrem, a gdy ten zaschnie wykrawać szklanka półksiężyce (szklanką nie wykrawać całego koła tylko połowę, a następne automatycznie wyjdą jak półksiężyc).

 To moje ulubione ciastka świąteczne. Jeśli ktoś się pokusi o upieczenie ich - życzę smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz